Ογκολογικό - Μονάδα Χημειοθεραπείας

Από τις αρχές του 2013 ξεκίνησε στην κλινική η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος σύμφωνα με τα καθιερωμένα standards ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας και με βάση τα Ευρωπαϊκά πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας με σκοπό την αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου.

Στο τμήμα λειτουργεί μια εξειδικευμένη μονάδα η οποία πέραν της συστηματικής αντινεοπλασματικής θεραπείας (χημειοθεραπείας) παρέχει υπηρεσίες ολιστικής φροντίδας – υποστήριξης των ασθενών ανεξαρτήτως εντόπισης και σταδίου της νόσου.

Η μονάδα βρίσκεται σε συνεργασία με τα Κρατικά Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές και τους Συνδέσμους που στηρίζουν τους ασθενείς.

Φιλοδοξεί, επιπλέον, να συντελέσει τόσο ερευνητικό και όσο και στο εκπαιδευτικό έργο στην ογκολογία και την υποστηρικτική αγωγή.

Οι χώροι της μονάδος

Θάλαμος διάλυσης των φαρμάκων

Ο χώρος της διάλυσης των αντινεοπλασματικών φαρμάκων είναι οργανωμένος με βάση τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Η προετοιμασία των φαρμάκων γίνεται σε ειδικό θάλαμο νηματικής ροής που εξασφαλίζει την ποιότητα, την ακρίβεια και την απόλυτη αποστείρωσή τους.

Θάλαμοι ασθενών

Η έγχυση των φαρμάκων γίνεται σε μονόκλινους ή άνετους δίκλινους θαλάμους εξασφαλίζοντας απόλυτα την ιδιωτικότητα του ασθενή. Τα φάρμακα χορηγούνται με ειδικές ηλεκτρονικές αντλίες ενδοφλέβιας έγχυσης ώστε να επιτυγχάνεται ο επιθυμητός χρόνος χορήγησης. Η όλη διαδικασία παρασκευής και χορήγησης της θεραπείας γίνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον υπηρεσίες κατά τη χημειοθεραπεία

Με γνώμονα την διασφάλιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος των θεραπειών καθώς και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και των συνοδών στη μονάδα θα παρέχονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Φλεβοκέντηση και άμεση λήψη γενικής αίματος την ώρα της χορήγησης του φαρμάκου ώστε να περιορίζεται ο αριθμός των φλεβοκεντήσεων πριν τη θεραπεία.
  • Τοποθέτηση κεντρικού υποδόριου καθετήρα (Port-a-Cath) και χρήση ηλεκτρονικών αντλιών έγχυσης για την ασφαλέστερη χορήγηση των θεραπειών.
  • Λεπτομερής ενημέρωση για τη δυνατότητα κάλυψης δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και λοιπών παροχών (π.χ. ειδικό στηθόδεσμο) και επιδομάτων (π.χ. οδοιπορικά) που δικαιούνται οι ασθενείς.

Ακόμα παρέχονται:

  • Δυνατότητα εκτίμησης – αιμοληψίας κατ’ οίκον από συνεργαζόμενο προσωπικό της μονάδος.
  • Δυνατότητα νοσηλείας στο χώρο της κλινικής εάν αυτό κριθεί απαραίτητο από τους θεράποντες ιατρούς.
  • Διαθέσιμα τηλέφωνα επικοινωνίας-υποστήριξης όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Ομάδα υποστηρικτικής φροντίδας

Στη μονάδα παρέχεται τη δυνατότητα εκτίμησης των ασθενών από συνεργαζόμενη “ομάδα υποστηρικτικής φροντίδας” που απαρτίζεται από Ειδικό Παθολόγο, Διατροφολόγο, Φυσικοθεραπευτή και Ψυχολόγο και βρίσκεται υπό την ευθύνη και την επιστημονική επίβλεψη του θεράποντα Παθολόγου – Ογκολόγου.

Υπηρεσίες που παρέχονται:

  • Διαιτολογική εκτίμηση και αντιμετώπιση διατροφικών προβλημάτων (τοξικότητα από την θεραπεία, μεταβολές του βάρους)
  • Εκτίμηση – βελτίωση της φυσικής δραστηριότητας (σημαντικό για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία αλλά και γι’ αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τις θεραπείες τους και βρίσκονται σε παρακολούθηση)
  • Ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών ή/και των συνοδών τους σε οποιαδήποτε φάση της νόσου (κατά την αρχική διάγνωση, κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά την ολοκλήρωσή της)

Παραπομπή ασθενών

Στο τμήμα μπορείτε να απευθυνθείτε εσείς (καλώντας στο 2410 628201) ή να σας παραπέμψει ο θεράπων ιατρός σας μετά τη διάγνωση της ασθένειας και κατόπιν συνεννόησης με την κλινική (τηλ. 2410 670740-3).

Στο πρώτο σας ραντεβού θα ήταν χρήσιμο για την οικονομία του χρόνου να έχετε – εκτός από τη βιοψία της νόσου – ένα ενημερωτικό του γιατρού σας καθώς και τα αποτελέσματα αιματολογικών, βιοχημικών και απεικονιστικών εξετάσεων.

Η μονάδα θα συνεργάζεται με τον παραπέμποντα ιατρό σας ο οποίος θα ενημερώνεται από τον θεράποντα ογκολόγο με τακτική επικοινωνία.

Χρεώσεις

Εάν υπάρχει κάλυψη από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο (π.χ. Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), η χορηγούμενη αντινεοπλασματική φαρμακευτική αγωγή – που αποτελεί και την κύρια δαπάνη της θεραπείας – παρέχεται δωρεάν.

Αφού καθοριστεί το πρόγραμμα της θεραπείας, μπορείτε να πληροφορηθείτε για το υπόλοιπο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών (νοσήλια, αμοιβή ιατρού). Στις χρεώσεις δεν περιλαμβάνονται η αμοιβή του χειρουργού για την τοποθέτηση κεντρικού ενδοφλέβιου καθετήρα, η χρήση κάσκας ψύξεως και οι κατ΄ οίκον επισκέψεις.
Απλές εργαστηριακές εξετάσεις (γενικές αίματος, βιοχημικά, κλπ) που θα γίνονται στην κλινική δε θα χρεώνονται επιπλέον.

Επιπλέον δαπάνη για ενδεχόμενη νοσηλεία στην κλινική κατά τη διάρκεια της θεραπείας καλύπτεται πλήρως από το ασφαλιστικό σας ταμείο.

Εάν υπάρχει κάλυψη από ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να ενημερωθεί σχετικά το λογιστήριο της κλινικής για το ύψος της δαπάνης που καλύπτεται από αυτήν.

Το λογιστήριο θα σας ενημερώσει επίσης για τον τρόπο εξόφλησης του λογαριασμού σας.

Σύνδεσμοι με επίσημους φορείς

Ελληνικοί σύνδεσμοι:

Ξενόγλωσσοι σύνδεσμοι: